banner-podcast

Trygg Identitet- en podcast om og for CCKs

Trygg Identitet- en podcast om og for CCKs

I november 2019 ble podcasten «Trygg Identitet» lansert. Den har fokus på ungdom som vokser opp med flere kulturer, og bidrar til å sette ord på utfordringer og ressurser i en krysskulturell oppvekst. Les intervju med Bavan og Nizar, som driver podcasten. Nizar er sertifisert kursholder i Flexid, og vi ser for oss spennende samarbeidsmuligheter fremover!

Hvem står bak «Trygg Identitet»?

Nizar er 32 år og opprinnelig fra Kurdistan, og har bodd i Norge i 20 år. Han har en bachelor i psykologi og jobber nå som konsulent i Oslo Kommune. Nizar er sertifisert kursholder for FlexID og har jobbet en god del med barn og unge med flerkulturell bakgrunn.

Bavan er 29 år og er utdannet farmasøyt. Hun jobber for øyeblikket som apotekbestyrer. I november 2019 startet hun podcasten «Trygg Identitet» med ei venninne. Bavan har alltid vært veldig engasjert i kulturmiks og hvordan man kan dele de gode ressursene man har som flerkulturell. Hun har deltatt på ulike arrangementer, holdt foredrag på skoler og delt innlegg i ulike lokalaviser.

Hva er bakgrunnen for deres podcast?

«Det var ei venninne som søkte etter en engasjert partner til å starte en podcast med. Nizar og jeg, som driver podcasten nå, ønsker på en enkel måte å ta opp ulike hverdagslige temaer om det å være flerkulturelle. Målet var at vi, men også lytterne kunne dele sine erfaringer, opplevelser og utfordringer med hverandre. Podcast er jo et veldig enkelt verktøy for å nå ut til mange. Det er viktig at man fremmer de gode ressursene, men samtidig snakker åpent og ufiltrert om utfordringer. Både for oss som flerkulturelle, men også for å øke forståelsen hos de rundt», forteller Bavan.

Hva vil dere formidle, og hva slags temaer tar dere opp?

«Vi ønsker å normalisere det mange kanskje ikke snakker høyt om, for å vise at vi er flere. For eksempel hadde vi en juleepisode hvor vi snakket om hvordan en av oss feiret, mens den andre ikke feiret i det hele tatt. Det er ikke nødvendigvis slik at det ene er bedre enn det andre. Vi prøver å formidle dette, slik at lytterne blir tryggere i sin identitet, og på den måten klarer å stå for sin kultur og sine valg. Vi prøver også å lage litt humor ut av det slik at man kan le litt av det som i noen tilfeller kan føles som ydmykende eller flaut», svarer de. Og utdyper:

«Vi tar opp kulturforskjeller på godt og vondt. Hvordan det oppleves å balansere mellom det å ha en fot i hver kultur gjennom blant annet temaer som høytider, kjønnsroller, forventninger, hvordan man kan inkludere foreldre i valg man tar, kjærlighet, språkbarriere, tabubelagte temaer og egentlig mye av det Flexid står for.»

«De fleste føler seg tryggere når de får en bekreftelse på at de ikke er alene, og det gjør de når de gjenkjenner seg i andres historier».

Hvem er målgruppen deres?

«Innvandrere og alle med flerkulturell bakgrunn. Men også andre nordmenn, med tanke på at det kan gi en økt forståelse for hvordan flerkulturelle kan oppleve enkelte situasjoner», svarer de.

Hvilke erfaringer har dere gjort dere, og hva har dere lært?

«Vi har fått utrolig gode tilbakemeldinger om at vi er åpne og ærlige. Og veldig mange gjenkjenner seg i temaene vi snakker om. Det har også kommet en god del kommentarer og svar på enkelte episoder hvor folk forteller sine opplevelser og historier, noe som gir en økt forståelse for oss. Det kan for eksempel være foreldre som forklarer sitt utgangspunkt. Det syns vi er lærerikt og interessant. Vi har også lært at vi mennesker er veldig ulike, men samtidig veldig like. De fleste føler seg tryggere når de får en bekreftelse på at de ikke er alene, og det gjør de når de gjenkjenner seg i andres historier», forteller Bavan og Nizar.

«Vi brenner veldig for at barn, unge og voksne med krysskulturell bakgrunn kan ha en trygg identitet».

Hva er ønsker og mål for veien videre?

«Vi ønsker å ha flere gjester slik at vi får delt enda flere synsvinkler og erfaringer. Og gjerne flere flerkulturelle som kan dele sine erfaringer innenfor ulike temaer. Et av ønskene er selvfølgelig Flexidgründer Kjell Østby!», utbryter de. Dessuten er et stort ønske videre å kunne holde foredrag på relevante arrangementer, for å gi muligheten til debatt og erfaringsutveksling. «Vi brenner veldig for at barn, unge og voksne med krysskulturell bakgrunn kan ha en trygg identitet», avslutter de.

Vi i stiftelsen Flexid stiller oss bak dette utsagnet, og ønsker Bavan og Nizar lykke til videre med det viktige arbeidet. Vi gleder oss også til å gjeste podcasten og til å utforske spennende samarbeidsmuligheter i fortsettelsen. Følg med på Flexids sider for oppdateringer, og abonner på «Trygg Identitet» på din foretrukne podcastplattform!»

 

Her finner du «Trygg Identitet»:

«Trygg Identitet» er å finne på både spotify, podcaster, podtail og iTunes.
Du kan også følge dem på Facebook: Trygg Identitet og på instagram @tryggidentitet.
Lyttere kan gjerne legge igjen en kommentar eller komme med innspill til temaer de ønsker skal tas opp på sosiale medier.